Vaarbewijs

Vaarbewijs

Heeft u een pleziervaartuig welke op de motor sneller dan 20 km/uur kan varen of heeft u een pleziervaartuig van 15 meter of langer? Dan heeft u in ieder geval een vaarbewijs nodig. Nederland kent twee typen vaarbewijzen. Met vaarbewijs deel 2 mag u binnen een groter gebied varen dan met vaarbewijs deel 1.

Varen met een motor welke begrensd is

Veel watersporters zijn nog niet in het bezit van het vaarbewijs. Zij laten de motor begrenzen tot 20 km/uur. Een dergelijke begrenzing is doorgaans eenvoudig te verwijderen en te plaatsen. Zo is achteraf nooit te bepalen of de motor begrensd was op het moment van een aanvaring.

In de meeste polisvoorwaarden staat vermeld dat er geen dekking op de bootverzekering is indien er wordt gevaren met een vaartuig waarvoor het vaarbewijs verplicht is en de bestuurder niet in het bezit is van dit vaarbewijs.

Met de bovenstaande wetenschap en de wetenschap dat er in Nederland geen enkel erkend certificaat is voor het begrenzen van de motor loopt u de kans dat verzekeraars zich bij een schade zullen beroepen op de uitsluiting dat u niet in het bezit bent van het vereiste vaarbewijs.

Deze uitsluiting kan de verzekeraar ook inroepen bij een mogelijke WA-schade, waarbij de hoogte van een schade vaak veel hoger kan zijn, dan bij schade aan de boot zelf.

Wij raden dan ook altijd aan een dergelijke situatie voor te leggen, zodat u vooraf weet hoe uw verzekeraar hier tegenover staat. Het is beter hier vooraf duidelijkheid over te krijgen, dan bij een mogelijke schade deze in zijn geheel zelf te moeten betalen.

Maatwerk

“Wij werken met verschillende voorwaarden en kunnen zo altijd een passende offerte bootverzekering doen.”
bootverzekeringen vergelijken
Erik Raaman
Afdeling acceptatie

Uitgebreide dekking

“Wij kunnen ook offertes uitbrengen voor de dekkingsgebieden Caribische Zeeën en werelddekking.”
bootverzekeringen vergelijken
Erik Raaman
Afdeling acceptatie

Premiecalculator

Online premie berekenen voor de bootverzekering die bij u past!

Scroll naar boven